Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Overdracht vakantiedagen vanaf 2024

Overdracht vakantiedagen vanaf 2024

Voor het vakantiejaar 2024 was het niet mogelijk om wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. Niet-opgenomen dagen moesten worden uitbetaald. Vanaf 2024 kunnen werknemers in bepaalde gevallen van overmacht echter hun vakantiedagen nog opnemen tot 24 maanden na het einde van het vakantiejaar.

Let wel: de FOD WASO hanteert een zeer strikte interpretatie van deze regel. Dit betekent dat de overmacht ervoor moet zorgen dat het onmogelijk is om de vakantiedagen op te nemen binnen de normale termijn. Stel bijvoorbeeld dat je begin september terugkeert uit arbeidsongeschiktheid en nog een week vakantie openstaat, dan kan je die vakantie nog opnemen, en kan deze week dus niet worden overgedragen.

Het is niet toegestaan dat werknemer en werkgever hierover onderling een overeenkomst sluiten, en de werkgever kan hierover ook geen eenzijdige beslissing nemen.

Belangrijk om te weten is dat het opnemen van vakantiedagen niet hetzelfde is als het uitbetalen van vakantiegeld. Voor arbeiders gebeurt de uitbetaling nog steeds via de vakantiekas, en voor bedienden via de werkgever in december.

Voortaan is het ook mogelijk om vakantiedagen te cumuleren met ziekte-uitkeringen wanneer deze dagen worden overgedragen.