Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Help! Ik moet werken op de dag van de verkiezingen…

Help! Ik moet werken op de dag van de verkiezingen…

Wat? Op 13 oktober 2024 trekken we nogmaals naar de stembus voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Maar wat als je moet werken die dag (ook al is het een zondag)? Er kunnen zich twee situaties voordoen.

  • Ofwel moet je zetelen die dag in het stembureau
  • Ofwel wil je zelf gaan stemmen

Zetelen. Als je wordt opgeroepen om te zetelen als bijzitter, heb je recht op klein verlet. Binnen bepaalde perken mag je dan afwezig zijn van het werk met het behoud van het normale loon.

  • Word je opgeroepen als voorzitter, dan heb je ook het recht op afwezigheid, maar is er geen loonbehoud.

Stemmen. Wil je zelf gaan stemmen, maar moet je werken dan heb je nog steeds het recht je burgerplichten uit te voeren. Hiervoor geeft de wet je de nodige tijd, maar maak je best toch wel afspraken met je werkgever, zeker nu er in Vlaanderen enkel nog een stemrecht is en geen stemplicht.

  • Je kunt er ook voor kiezen om te stemmen bij volmacht. De werkgever moet dan wel bevestigen dat jouw aanwezigheid, als werknemer, op het werk vereist is. Je kunt dan een volmacht geven aan een andere stemgerechtigde. Zo een formulier/volmacht kun je gratis krijgen bij je gemeentebestuur of downloaden via de website van de regio waar je gedomicilieerd bent.