Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Almachtige multinationals zijn een gevaar voor onze democratie

Almachtige multinationals zijn een gevaar voor onze democratie

De internationale vakbond ITUC voert campagne tegen de schadelijke invloed van grote multinationals op democratie, klimaat, vakbonds- en mensenrechten. Bedrijven zoals Tesla en Amazon – en hun steenrijke CEO’s Elon Musk en Jeff Bezos – zijn zodanig machtig dat bijna niets of niemand hen nog iets in de weg kan leggen.  

Zo verhindert autobouwer Tesla dat werknemers zich syndicaal organiseren. Het bedrijf draagt – door onverantwoorde mijnbouw – bij tot ontbossing en overstromingen in landen zoals Indonesië. Ondertussen laat Musk zich steeds vaker in met dwaze complottheorieën, die hij op X (het sociale media-platform dat hij bezit) ongestoord kan etaleren.

Jeff Bezos van Amazon is niet veel beter. In alle Amazon-bedrijven is het bashen van vakbonden de norm. Door lobbywerk probeert de multinational voortdurend om arbeidsrechten van werknemers in te perken. Diezelfde werknemers worden op de werkvloer steeds vaker gecontroleerd door AI-algoritmes, waardoor van autonomie en werkbaar werk geen sprake meer is.  

ITUC wil deze wanpraktijken zichtbaar maken en aan de kaak stellen. De vakbond pleit voor sterkere internationale instituties en meer rechtvaardige fiscaliteit. Respect voor democratie (ook op de werkvloer),  mensenrechten en klimaat zou het nooit mogen afleggen tegen het winstbejag van de superrijken.  ITUC lanceert dan ook een petitie om een internationaal en bindend verdrag op te stellen, die de almacht van globale multinationals inperkt.

Teken jij ook?