Syndicaal Nieuws

Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

Allereerste internationale AI-verdrag is een feit

Allereerste internationale AI-verdrag is een feit

Waarover gaat dit? De Verenigde Staten, de Raad van Europa (46 landen, inclusief alle EU-landen) en tien andere landen hebben op 5 september een internationaal verdrag getekend over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dat is een primeur.

  • Het verdrag wil het gebruik van AI stimuleren en tegelijkertijd zorgen dat de technologie veilig is: met respect voor mensrechten, democratie en de rechtstaat.

Momenteel zitten we middenin een AI-revolutie. Zogenaamde ‘generatieve AI’ is in staat om zelf nieuwe content te creëren (tekst, afbeeldingen, computercode, …) op basis van vragen van gebruikers. ChatGPT is het bekendste voorbeeld. De impact van deze technologie op de samenleving en de manier van werken is groot (en zal nog groter worden).

Voor- en nadelen. AI kan de mensheid veel voordelen bieden: tijdrovende taken automatiseren, de zoektocht naar informatie versnellen en helpen om betere beslissingen te nemen. Maar er is ook ongerustheid over negatieve gevolgen of misbruik, zoals fake news, desinformatie en massaal jobverlies.

  • Daarom is het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden over welk soort AI we willen (en niet willen). Dit verdrag is daar een mooi voorbeeld van.

Graaf dieper. Binnenkort verschijnt ons e-book over AI en de impact op onze job. Hou onze website en sociale media dus goed in de gaten!